Etiopien- 3 veckor utanför comfortzone

3 veckor utan internet, utan en vanlig toalett, väldigt ovanlig mat, riskfylld transport, med insekter som biter sönder din kropp, kalla nätter, utan tvättmaskin, brist på varm vatten och ibland inte vatten alls, med människor du knappt känner. 3 veckor av utmaningar oavsett vad du skulle göra så var du tvungen att tänka en extra gång för att försäkra dig om att det var det bästa sättet att genomföra det på. Då pratar vi även smådetaljer, som att ta sig in i sovsäcken och dra över myggnätet på kvällarna. Det har också varit 3 veckor av överväldigande glädje, frihet, förtröstan, tillit, omsorg, förståelse och kärlek. Att ta sig utanför ens egna comfortzone är oftast inte farligt alls, jag tror fler människor behöver våga släppa kontrollen ibland och lita på människor runt omkring en, inklusive mig själv. Våga testa nya saker, maträtter och utföra olika uppgifter på andra sätt. Våga lita på att andras sätt att göra saker på kan vara bättre än ditt egna eller tvärtom, det kan du bara veta om du testar. Jag är otroligt tacksam och stolt över att jag vågade göra det i tre hela veckor i Etiopien. Det är svårt att beskriva i ord alla intryck. Det är en upplevelse som innehåller otroligt mycket känslor och ibland kan känslor vara svåra att beskriva. Men summan av kardemumman- Det var värt det!

Här kommer en drös med bilder från olika platser vi besökte och upplevelser vi var med om. Enjoy!

Mitt team!☝🏼 vi var två team som åkte till Etiopien men väl på plats så delade vi upp oss.

Det här var den ”bekväma” resan, då vi fick ha en egen bil för oss själva. Andra gånger reste vi med ”public transport” och jag har knappt ord för att beskriva den upplevelsen. Det var så illa att jag trodde för en sekund att min sista stund var inne..här gäller det att ha tålamod och lita på chauffören.

Såklart fick vi se apor! Ett flertal av dom sprang efter vår bil när vi åkte längre ut på landsbygden.

Första byn vi anlände till. En otrolig kulturchock. Jag var nog inte helt beredd på vad vi skulle få möta. Här bodde vi i en vecka, utan dusch, utan internet, lera överallt, ett hål till toalett, men med otroligt underbara, kärleksfulla människor. Detta glömmer jag nog aldrig. En väldigt speciell by. Nästan lite sorgligt att åka därifrån.

Tips, håll väskan alltid stängd och sovsäcken ihop rullad. Du vet aldrig vad som kan krypa ner annars.

Detta var vårt boende första veckan. Jag sov alltså själv i tre veckor. I början var det lite tuffare, men efter ett tag började man vänja sig.

Matbilderna ovan är typisk etiopisk mat. Det åt vi ett antal gånger. Där vi bodde fanns en otrolig gästfrihet, dom gav alltid mer än vad dom egentligen hade råd med. Så mycket kärlek och omsorg.

Några av kyrkorna vi var i och talade. Vi undervisade mycket, bl.a. om ledarskap och lovsång. Människor blev uppmuntrade, befriade och helade.

Hur man maler kaffe på rätt sätt.👆🏻(JA, kaffet är godare i Etiopien. Du kommer aldrig få smaka på riktigt kaffe om du inte åker dit)

Här träffade vi barn som tidigare har levt som gatubarn, men tack vare flera organisationer så har dom fått en andra chans.

Dessa människor! Wow, they are amazing! So much love to them!💛 Det var alltså vi tre som kämpade oss igenom tillsammans, i svett och tårar men ännu mer i skratt och glädje. Sista veckan blev vi återförenade med hela gänget.

Jag grät av lycka när vi träffade dom i huvudstaden, Addis. Man blir väldigt tacksam för det man har och för dom relationer som finns i ens liv.

Att komma hem var väldigt speciellt, det är minst lika viktigt att försöka anpassa sig till kulturen hemma som att anpassa sig till andra kulturer. Skillnaden är att det går mycket snabbare att anpassa sig till hemma. Men jag tror det är otroligt viktigt att inte bara rusa in i alla rutiner, jobb och skola direkt efter hemkomsten. Att hinna smälta alla intryck och upplevelser är en stor del av resan. Förr eller senare kommer man behöva göra det och det är lika bra att göra det direkt efter hemkomsten. Jag tror det hjälper oss att leva i nuet och blicka framåt.

Det finns mycket att säga, berätta och förklara. Dock kan jag inte ta med allt i detta inlägg men hoppas att det gav en liten glimt av det man kan erfara i Etiopien, 3 veckor utanför comfortzone. Ett sista tips om att kliva utanför DIN comfortzone, oavsett hur stort eller litet ditt steg kommer vara, VÅGA och GE ALLT!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: